Η Κωνσταντινούπολη υπήρξε μια πόλη μοναδική στο πέρασμα των αιώνων. Για τους Έλληνες και τον ελληνισμό ήταν η «Πόλη», όχι μόνον επειδή ήταν η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Μεσαίωνα, αλλά επειδή γι’ αυτούς ήταν και «η ομορφότερη πόλη στον κόσμο», όπως αναφέρει ένας από τους πρωταγωνιστές της ταινίας που πριν από μερικά χρόνια βγήκε στους κινηματογράφους.

Πέρα όμως από το βυζαντινό παρελθόν της Πόλης, τα έντονα συναισθήματα που διεγείρουν σε όλους μας τα επιβλητικά βυζαντινά τείχη που προβάλλουν σε κάθε σημείο της Πόλης, τα πολλά εναπομείναντα ερείπια των εντυπωσιακών δημόσιων βυζαντινών οικοδομημάτων, οι λιγοστές χριστιανικές ορθόδοξες εκκλησίες, που δεν μετατράπηκαν σε οθωμανικά τεμένη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε αναμφίβολα πόλο έλξης και για τους ξένους. Και εδώ δεν χρειάζεται να επικαλεστεί κανείς μόνον τις πολλές πολιορκίες από εχθρούς που επιβουλεύονταν την αυτοκρατορία στη μακραίωνη ιστορία της. Είναι και οι χιλιάδες απλοί επισκέπτες και περιηγητές για τους οποίους η Κωνσταντινούπολη «των Δύο Ηπείρων και των Τριών Θαλασσών» αποτελούσε πόλο έλξης ανά τους αιώνες.

Ένας από αυτούς υπήρξε και ο Τ. Wild, ένας Άγγλος περιηγητής και τυχοδιώκτης ο οποίος στο πλαίσιο της επιχειρηματικής του δράσης και των κατασκοπευτικών υπηρεσιών που προσέφερε στη Βασίλισσα της Αγγλίας, επισκέφτηκε την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Χρειάστηκε όμως περισσότερο από ένας ακόμη αιώνας για να έρθουν στο φως οι περισσότερες φωτογραφίες που τράβηξε σε εκείνο το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για εξαιρετικές αισθητικά όψεις και αποτυπώσεις των τοπίων και της καθημερινής ζωής μιας πολύβουης όσο και πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας μέσα από τας μάτια ενός ξένου επισκέπτη δίχως το συναισθηματικό φορτίο που φέρει ένας Έλληνας. Έτσι, δίπλα στο βυζαντινό μεγαλείο, βλέπει κανείς μια πόλη που σφύζει από ζωή, άρρηκτα συνδεδεμένη με το εμπόριο και τη θάλασσα καθώς πλημμυρίζεται από τα νερά του Μαρμαρά, του Βοσπόρου και του Κεράτιου Κόλπου. Στις φωτογραφίες του Wild, κυρίαρχο στοιχείο αποτελούν  οι εμπορικοί δρόμοι της Πόλης όπου δεν λείπουν βέβαια οι μαρτυρίες των καταστημάτων και επιχειρήσεων με ελληνικές επιγραφές. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία οι Έλληνες της Πόλης, εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικό στοιχείο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της πρωτεύουσας της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που πνέει πλέον τα λοίσθια.. Ταυτόχρονα, μέσα από τις φωτογραφίες του Wild, ξετυλίγονται στιγμές της καθημερινής ζωής μια πολυπολιτισμικής και πολύβουης πρωτεύουσας με φόντο τα επιβλητικά δημόσια έργα των αρχών του 19ου αιώνα (δρόμοι, λιμάνια, γέφυρες) όταν επιχειρήθηκε ο μετασχηματισμός της πόλης σε μία δυτικού τύπου πρωτεύουσα.

Συνεπώς, η παρούσα έκδοση δεν αποτελεί απλώς ένα σημείο αναφοράς για όλους όσους θέλουμε και οφείλουμε να διατηρήσουμε ισχυρούς δεσμούς με το παρελθόν των προγόνων μας, αλλά και όσους αναζητούν ένα νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν μιας Πόλης, που πραγματικά ήταν για όσους έζησαν σ’ αυτήν  «η ωραιότερη πόλη στον κόσμο».

Φωτογράφος T. Wild
Επιμελητής Καλεμκερής Χρήστος
Εκδότης Μουσείο Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκερής” Δήμου Καλαμαριάς
ISBN 978-960-99010-1-1
Έτος έκδοσης 2010