Κλικ στην Αθήνα του 19ου αιώνα

Πώς ήταν η Αθήνα τον 19ο αιώνα; Τι αντίκρυζε κάποιος όταν την επισκεπτόταν για πρώτη φορά; Υπάρχουν ίχνη εκείνης της εποχής, ορατά ακόμη και σήμερα;

Σε αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα έρχεται να απαντήσει η νέα ψηφιακή ξενάγηση του Μουσείου Καλεμκερή με τίτλο «Κλικ στην Αθήνα του 19ου αιώνα», παρουσιάζοντας την ιστορία της πόλης μέσα από την ιστορία εμβληματικών μνημείων της. Το σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Μουσείου και οι διασωθείσες αφηγήσεις περιηγητών από τις αρχές του 19ου αιώνα, αποτέλεσαν τη βάση για μία ξεχωριστή διαδρομή στην Αθήνα με 10+1 στάσεις στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης, μέχρι και σήμερα: Ναός Ολυμπίου Διός, Πύλη του Αδριανού, Χορηγικό μνημείο Λυσικράτη, Θέατρο του Διονύσου, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Προπύλαια, Ναός της Αθηνάς Νίκης, Παρθενώνας, Ερέχθειο, Ναός του Ηφαίστου και Ωρολόγιο του Κυρρήστου, Πύλη Αρχηγέτιδας Αθηνάς, Βιβλιοθήκη Αδριανού.

Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες, οι αρχειακές φωτογραφίες των μνημείων μετατράπηκαν σε σύντομα, πρωτότυπα βίντεο προσδίδοντας μία σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά στο υλικό και κάνοντας τη διαδρομή πιο ελκυστική σε χρήστες όλων των ηλικιών. Μέσω της ξενάγησης αυτής προκαλείται μια νέα ψηφιακή εμπειρία που αφηγείται στον επισκέπτη την ιστορία των αρχαίων μνημείων της Αθήνας, ενός μικρού χωριού που μόλις ξεκίνησε να γίνει πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους. Ο χρήστης της ξενάγησης αντικρίζει τα μνημεία ελεύθερα από τον πυκνό αστικό ιστό, όπως τα απαθανάτισαν σημαντικοί φωτογράφοι του 19ου αιώνα, Έλληνες και ξένοι, και ταυτόχρονα αντιλαμβάνεται τη μεταβολή του αστικού τοπίου στο πέρασμα του χρόνου. Το περιεχόμενο των κειμένων παρουσιάζει τρεις βασικές κατηγορίες πληροφορίας: 1. την ιστορία των μνημείων, 2. την ιστορία των φωτογράφων που τράβηξαν την κάθε φωτογραφία 3. πληροφορίες για την εποχή και την ίδια την πόλη.
Με την υποστήριξη του Clio Muse Tours και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Γνωρίστε την Αθήνα του 19ου αιώνα με ένα «κλικ» εδώ