ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΚΡΑΣΊΑΣ

Το Μουσείο Καλεμκερή του Δήμου Καλαμαριάς σε συνεργασία με το ΙΑΠΕ και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στα πλαίσια Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο «Η επόμενη μέρα μετά την καταστροφή», παρουσίασε στον Πολυχώρο Remezzo από 6-30 Οκτωβρίου2022 φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Αναμνήσεις Μικρασίας»

Με σύγχρονες εκτυπωτικές μεθόδους, η έκθεση απεικονίζει και υπενθυμίζει από τη μία την κοσμοπολίτικη ζωή, το μποέμικο πνεύμα, την υψηλή κουλτούρα της ζωής των προγόνων μας στα κέντρα του μικρασιατικού ελληνισμού. Και από την άλλη αποτελεί το ισχυρό ντοκουμέντο για τα γεγονότα της καταστροφής σε όσους τα έζησαν και σε όσους τα άκουσαν από αφηγήσεις. Στο φωτογραφικό χαρτί αποτυπώνεται ο πόνος και ο ξεριζωμός του Ελληνισμού καθώς και η εγκατάστασή του στη μητροπολιτική Ελλάδα, προσπαθώντας να ξαναστήσει τη ζωή του στη χώρα της προσφυγιάς..

Η έκθεση αυτή επανεκτέθηκε στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με αφορμή την παράσταση «Τελευταίες Κενές Σελίδες» του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου (Φεβρουάριος 2023).